Babemba

Engelbrektsgatan 55

Mobil. 073-708 21 62

Fast. 031-53 05 80

1. Malissås

Jordnötssås, som jag kallar Malissås är ....Jordnötter är en viktig beståndsdel inom matlagningen i Mali. Det är inte bara i Mali utan även de angränsande länderna. I Mali är diskussionerna om jordnötssåsens ursprung kontroversiella, olika etniska grupper    säger att de hittade på denna sås. Vem bryr sig? Såsen är god och den kommer i första början från Mali.

”Bambara” lagar på deras sätt och ”Malinké” lagar på ett annat sätt. Resultatet är nästan samma.  Matlagning i Mali är väldigt kulturrik. 


Tigadèguèna/Jordnötssås/Peanut sauce


Vällagad gryta med jordnötssmör, tomatpuré, ingefära, soumbala(speciell krydda från Mali), okra, vitlök, lök tomater, citron etc. serveras med ris, grönsaker och Pilipili (chilisås vid sidan om).


Well-cooked stew with peanut butter, tomato paste, ginger, soumbala (special spice from Mali), okra, garlic, onions, tomatoes, lemon, etc. served with rice, vegetables and Pilipili (chili sauce served on the side).


- Kött (Högrev) Beef (Chuck)

 

-Vegetarisk (Yam eller sötpåtatis istället för kött) Vegetarian (Yam instead of meat) **Vegan


Ingredienser

Hur viktig är Jordnöter i Mali?


Jordnötter är odlade i Mali och exporteras till andra länder. Det finns även en fabrik på landet som tillverkar olja av jordnötter.

När man lagar mat med jordnötter brukar man använda citronsaft för att underlätta matsmältningen eftersom nötterna är feta.

Man brukar äta såsen till lunch eller innan solnedgången.

av Sarah Coulibaly