Jordnötssås

Restaurant Babemba

Västafrikansk mat på bordet!

Engelbrektsgatan 55

#Grupplunch eller företag från 10 personer kontakta oss! Vi ordnar det.

Ring! 073-708 21 62 / 031-53 05 80

Mån - Tis - Lör

16.00 - 22.00

 

Ons - Tors - Fre

12.00 - 22.00

 

Sön

16.00 - 21.00

1. Malissås

 

 

 

 

Jordnötssås, som jag kallar Malissås är ....

 

 

Jordnötter är en viktig beståndsdel inom matlagningen i Mali. Det är inte bara i Mali utan även de angränsande länderna. I Mali är diskussionerna om jordnötssåsens ursprung kontroversiella, olika etniska grupper säger att de hittade på denna sås. Vem bryr sig? Såsen är god och den kommer i första början från Mali.

”Bambara” lagar på deras sätt och ”Malinké” lagar på ett annat sätt. Resultatet är nästan samma. Matlagning i Mali är väldigt kulturrik.

 

 

 

 

 

Tigadèguèna/Jordnötssås/Peanut sauce

 

Vällagad gryta med jordnötssmör, tomatpuré, ingefära, soumbala(speciell krydda från Mali), okra, vitlök, lök tomater, citron etc. serveras med ris, grönsaker och Pilipili (chilisås vid sidan om).

 

Well-cooked stew with peanut butter, tomato paste, ginger, soumbala (special spice from Mali), okra, garlic, onions, tomatoes, lemon, etc. served with rice, vegetables and Pilipili (chili sauce served on the side).

 

- Kött (Högrev) Beef (Chuck)

-Vegetarisk (Yam eller sötpåtatis istället för kött) Vegetarian (Yam instead of meat) **Vegan

 

Ingredienser

Hur viktig är Jordnöter i Mali?

 

Jordnötter är odlade i Mali och exporteras till andra länder. Det finns även en fabrik på landet som tillverkar olja av jordnötter.

När man lagar mat med jordnötter brukar man använda citronsaft för att underlätta matsmältningen eftersom nötterna är feta.

Man brukar äta såsen till lunch eller innan solnedgången.

av Sarah Coulibaly