Zamè

Restaurant Babemba

Västafrikansk mat på bordet!

Engelbrektsgatan 55

Mobil. 073-708 21 62

Fast. 031-53 05 80


Sommaröppet


Måndag     Stängt

Tisdag        11.30 - 21.00

Onsdag      11.30 - 21.00

Torsdag     11.30 - 21.00

Fredag       16.00 - 22.00

Lördag       16.00 - 22.00

Söndag      16.00 - 21.00


Eventdagar från 12.00


3. Zamè med Kyckling, Kött, Fisk eller Fläsk (julmat)

Ingredienser



Zamè: smakrik, vi tillagar den vegetarisk och flera ingredienser är ekologisk.


Ingredienser: ris, eko-tomat, eko-passerad tomat, tomatpuré, lök, vitlök (kan välja bort), ingefära, svartpeppar, olivolja, lagerblad, soumbala (en krydda från Mali), salt, tomatbuljong.


Grönsaker vid sidan om: eko- vitkål och morötter.

Högrev och kycklingfilé vid sidan om.

Vegetarisk: Yam + Sotpotatis

Känd i världen över som Tjèb. Det är en typisk maträtt från Mali, man lagar tomatssås med olika kryddor och sedan häller man ris i den. 


Man brukar laga Zamè på söndagarna som är en vanlig dag för att träffas och umgås, familj, vänner och för fester. Ett bröllop utan Zamè är inkomplett. Man kan välja Zamè med kött, kyckling eller fisk. Till Jul äter vi denna maträtt med fläskkött. Kyrkor som har råd lagar med kryddad tommatssås men vissa är tvungna att laga den utan tomatpuré.  När jag var liten älskade jag dessa stunder i kyrkan. Julafton var fest och vi tillbringade hela kvällen att lyssna på prästen (pastorn) och sedan sjöng vi och dansade ända till morgonen. Juldagen efter kyrkan åt vi i smågrupper i stora och djupa skålar eller brickor. Jag saknar det.


Vi ska ha Zamè med fläsk i december månad med ett bra erbjudande och på olika julmarknader vi ska sälja mat. Man får alternativ mellan fläsk, kycklingfilé och vegetarisk (vegan). Vi ska även ha ingefärassås och pilipili (chilissås) vid sidan om. 



av Sarah Coulibaly